Πεντανόστιμη συνταγή με βίδες, τόνο και αντσούγιες τα οποία δένουν υπέροχα με μια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, εύκολη και διαφορετική μακαρονάδα που θα λατρέψετε.
Υλικά
500 γρ. βίδες
4 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (μπορούμε για ευκολία να κόψουμε τις ντομάτες στα 4, να τις βάλουμε στον πολυκόφτη και να ανοιγοκλείσουμε το διακόπτη 6 - 7 φορές για να ψιλοκοπούν χωρίς να διαλυθούν)
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, που θα βάλουμε ωμό στο τέλος
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
1 κονσέρβα (100 γρ.) τόνου, στραγγισμένη
5 φιλέτα αντσούγιας, στραγγισμένα, ψιλοκομμένα
1 κοφτή κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι ή θρούμπι ή ρίγανη
τριμμένα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε βίδες με σάλτσα ντομάτας τόνο και αντσούγιες, βράζουμε τις βίδες 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι γράφει η συσκευασία, τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα (εκτός φωτιάς).
Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο στο λάδι (1/3 φλιτζ. τσαγιού) για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στο 2 για κουζίνες με κλίμακα 1 - 3, στο 6 για κλίμακα 1 - 9), ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Οταν αρχίσει να δένει η σάλτσα (θέλει 8 - 9 λεπτά), προσθέτουμε τον τόνο, τις αντσούγιες και το θυμάρι (ή τη ρίγανη ή το θρούμπι), μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε τις βίδες με τη σάλτσα, επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.