Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤι πιο απλό και πιο νόστιµο από φρέσκες, ανοιχτές αχηβάδες, αχνιστές µε λευκό κρασί και σκόρδο; ∆οκιµάστε αυτήν τη σύγχρονη εκδοχή αχηβάδων µαρινάρα (Almejas a la Marinera) από την περιοχή της Κανταβρίας, στη βόρεια ακτή της Ισπανίας.
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκες αχηβάδες ή άλλα οστρακοειδή της αρεσκείας µας, προτιµότερο µεγάλα, καλά πλυµένα*
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 µικρό κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 2 µεγάλες ώριµες ντοµάτες, ξεφλουδισµένες χωρίς σπόρια, ψιλοκοµµένες
- 1 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 1/4 κουτ. γλυκού µοσχοκάρυδο,
σε σκόνη - 80 ml λευκό κρασί, ξηρό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο και την ψιλοκοµµένη ντοµάτα και µαγειρεύουµε για ακόµη 5 λεπτά. Προσθέτουµε τον µαϊντανό, το µοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουµε. Ρίχνουµε 80 ml νερό και τις αχηβάδες και µαγειρεύουµε µε σκεπασµένο καπάκι σε χαµηλή φωτιά για 5-8 λεπτά ή µέχρι να ανοίξουν οι αχηβάδες (πετάµε όσες δεν ανοίξουν). Προσθέτουµε το κρασί και µαγειρεύουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να δέσει η σάλτσα. Σείουµε απαλά την κατσαρόλα µερικές φορές, αποφεύγοντας το ανακάτεµα, έτσι ώστε οι αχηβάδες να µείνουν στο κέλυφός τους. Σερβίρουµε αµέσως, µε ψωµί.
*Πλύσιµο αχηβάδων: Ξεπλένουµε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι τις αχηβάδες και στη συνέχεια τις βάζουµε σε µια µεγάλη λεκάνη µε άφθονο κρύο νερό να «µουλιάσουν», περίπου 3 ώρες, ώστε η άµµος που είναι εγκλωβισµένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθµένα της λεκάνης. Τις σουρώνουµε, τις ξεπλένουµε πάλι πολύ καλά και επαναλαµβάνουµε, αν είναι αναγκαίο.