Μπορούμε είτε να βράσουμε κοτόπουλο, όπως προτείνουμε στη συνταγή, είτε να αξιοποιήσουμε το ψητό ή βραστό κοτόπουλο που μας έμεινε από την προηγούμενη μέρα.
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- 400 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ολόκληρο, καθαρισμένο
- 1 καρότο*, κομμένο στη μέση
- 1 ντομάτα, κομμένη στη μέση
- 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
- 400 γρ. σαλατικά (μαρούλι, σαλάτα, άισμπεργκ, ρόκα, κόκκινη ή πράσινη σγουρή, λόλα κ.ά. Για την ευκολία μας, μπορούμε να προμηθευτούμε και έτοιμες συσκευασμένες πράσινες σαλάτες, που βρίσκουμε στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ)
- τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα. Επίσης σε μαγαζιά που φέρνουν ασιατικά προϊόντα, π.χ. αυτά στο κέντρο της Αθήνας), προαιρετικά
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
- 1/2 αγγούρι, σε λεπτές φέτες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτά μπαστουνάκια
Για το ντρέσινγκ
- 30 ml σάλτσα ψαριού (fish sauce: έντονα αλμυρή σάλτσα από ψάρια, που τη βρίσκουμε σε μαγαζιά με προϊόντα Aπω Ανατολής -βλ. σελ. 96- και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα σάλτσας σόγιας, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
- 60 ml χυμός μοσχολέμονου (λάιμ)
- 20 γρ. ζάχαρη
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 30 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κοτόπουλο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει μέσα στο ζωμό για περίπου 15 λεπτά και το στραγγίζουμε (διατηρούμε το ζωμό στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως ένα πιλάφι). Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν.
Γιατί προτιμάμε βιολογικά καρότα;
Είναι συνήθως κακομούτσουνα, στραβά, λεπτά, πράγμα που κάνει το καθάρισμά τους μπελαλίδικο. Είναι όμως πιο ασφαλή στην κατανάλωση και νοστιμότερα, με μια βαθιά γλύκα και μια σπιρτάδα που δεν συναντάμε στα συμβατικά λαχανικά. Θα τα βρείτε στα βιολογικά μεγάλων σούπερ μάρκετ, όμως αξίζει να κάνετε μια βόλτα από την κοντινή σας βιολογική λαϊκή. Αυτά από το Κτήμα Διαμάντη (www.agroktimadiamanti.gr), ας πούμε, είναι έξοχα.