Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΚοτόπουλο με βανίλια; Τολμήστε το. Ιδιαίτερη γεύση και φίνο άρωμα που δεν παραπέμπει καθόλου σε γλυκό, αλλά προσθέτει ξηροκαρπάτη, γήινη αίσθηση. Αν δεν έχετε φυσική, προσθέστε 1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας.
Υλικά
- 700 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα εγκαρσίως στη μέση (τα ανοίγουμε δηλαδή στα δύο)
- 1 λοβός βανίλιας (με τη μύτη ενός μαχαιριού ανοίγουμε κατά μήκος τη βανίλια και παίρνουμε με τη λάμα τα σπόρια)
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- χυμός από 3 λεμόνια
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σαλάτα
- 50 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα για 5-6 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, και χοντροσπασμένα στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 10 φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- 300 γρ. ντοματάκια, κομμένα στα 2
- 1 κρεμμύδι, σε μικρούς κύβους
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βανίλια, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μισό λάδι και αλατοπίπερο. Βάζουμε στο μείγμα τα στήθη κοτόπουλου, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να μαριναριστούν. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Τινάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, να φύγει η περιττή μαρινάδα, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε, αλείφοντας τακτικά με τη μαρινάδα, για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Για τη σαλάτα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα και τη σερβίρουμε με το κοτόπουλο.