Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΚατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο αρακάς είναι στην εποχή του στη βόρεια Ινδία, σερβίρεται συχνά αυτός ο στεγνός αρνίσιος κιμάς με κάρι, συνοδευόμενος από τα πανταχού παρόντα πιάτα λαχανικών. Παραλείπουμε τις πιπεριές τσίλι, για μια ήπια παραλλαγή.
Υλικά
- 2 κρεµµύδια, χοντροκοµµένα
- 4 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., χοντρο-κοµµένο
- 4 πράσινες πιπεριές καυτερές, χοντροκοµµένες
- 170 ml λάδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 500 γρ. αρνίσιος κιµάς
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
- 3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού τριµµένο µαύρο πιπέρι
- 250 γρ. φρέσκος ή κατεψυγµένος αρακάς
- 1/4 κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε µόνοι µας ή παίρνουµε έτοµο από µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
- 5 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού
Διαδικασία
Βάζουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και δύο από τις πιπεριές σε έναν πολυκόφτη και τα χτυπάµε µέχρι να γίνουν πολύ ψιλοκοµµένα.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε το µείγµα µε τα κρεµµύδια και τα φύλλα δάφνης και σοτάρουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουµε τον κιµά και µαγειρεύουµε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα για να µην κολλήσει το κρέας. ∆ιαλύουµε τυχόν εξογκώµατα στον κιµά µε ένα πιρούνι. Προσθέτουµε τον πελτέ ντοµάτας, ανακατεύουµε και χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε µέχρι το φαγητό να πάρει βράση.
Προσθέτουµε τον κουρκουµά, τη σκόνη τσίλι, τον τριµµένο κόλιανδρο και το τριµµένο κύµινο, και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι, και συνεχίζουµε το µαγείρεµα για 5 λεπτά. Προσθέτουµε 200 ml νερό σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας ύστερα από κάθε προσθήκη, µέχρι να απορροφηθεί καλά. Προσθέτουµε τον αρακά και τις υπόλοιπες πιπεριές, ανακατεύουµε καλά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 20 λεπτά ή µέχρι να ψηθεί ο αρακάς. (Αν χρησιµοποιήσουµε κατεψυγµένο αρακά, µαγειρεύουµε το αρνί και τις πιπεριές για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουµε τον αρακά και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά.) Προσθέτουµε το γκαράµ µασάλα και τον ψιλοκοµµένο κόλιανδρο και ανακατεύουµε για 1 λεπτό πριν σερβίρουµε.