Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια από τις 32 μερακλίδικες συνταγές για κεφτέδες
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
- 500 γρ. κιμάς αρνίσιος από μπούτι ή σπάλα
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή άλλο καυτερό κόκκινο πιπέρι)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την πικάντικη σάλτσα ντομάτας
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 ξερά κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/3 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (αν δεν τον προτιμάμε, αυξάνουμε την ποσότητα του μαϊντανού)
- 4 αυγά
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κεφτέδες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, να σφίξει το μείγμα, ώστε να μπορέσουμε να το πλάσουμε. Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, σαν χοντρά καρύδια. Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, χωρίς να τους αλευρώσουμε, για 2-3 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και 400 ml νερό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τους κεφτέδες, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 6-8 λεπτά. Σπάμε προσεκτικά τα αυγά σε μάτια, μέσα στη σάλτσα, και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ο κρόκος να γίνει μελάτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τα φρέσκα μυρωδικά και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι: Ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.