Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο λεµόνι τουρσί δίνει υπέροχη γεύση σε αυτήν τη νόστιµη συνταγή, που συνδυάζει αρνί, αρακά, φρέσκα µυρωδικά και τριµµένα µπαχαρικά. Αν δεν θέλουµε να φτιάξουµε, χρησιµοποιούµε απλό λεµόνι, αλλά µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα.
Υλικά
- 1 κιλό αρνίσια σπάλα ή αρνίσιο µπούτι χωρίς κόκαλο, σε κύβους 3 εκ.
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
- 3 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυµάρι
- η φλούδα από 1½ λεµόνι τουρσί, σε λεπτές λωρίδες, ή η φλούδα από 1/2 λεµόνι ακέρωτο, σε λεπτές λωρίδες
- 240 γρ. φρέσκος ή κατεψυγµένος αρακάς
- 2 κουτ. γλυκού ψιλοκοµµένα φύλλα µέντας ή δυόσµου
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή
- αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε σε δόσεις το αρνί για 6-7 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζουµε το αρνί σε µια πιατέλα. Αν χρειάζεται, προσθέτουµε λίγο ελαιόλαδο ακόµα, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο, το κύµινο, το τζίντζερ και τον κουρκουµά και σοτάρουµε για µερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε 380 ml νερό και ανακατεύουµε καλά. Ξαναβάζουµε το αρνί στην κατσαρόλα µε λίγο αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι. Προσθέτουµε τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε), τον µαϊντανό και το θυµάρι, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 1½ ώρα ή µέχρι να γίνει τρυφερό το αρνί.
Προσθέτουµε στο αρνί τη φλούδα λεµονιού µαζί µε τον αρακά, τη µέντα και τη ζάχαρη. Αν χρησιµοποιήσουµε φρέσκο λεµόνι, κόβουµε τη φλούδα σε λωρίδες. Σκεπάζουµε το φαγητό και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά ακόµα ή µέχρι να γίνει ο αρακάς. Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό.
*Στη µαροκινή κουζίνα, ταζίν ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος µε κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα. Ταζίν ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.