Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακά, το πιάτο αυτό το φτιάχνουν για να καλωσορίσουν την άνοιξη και τη νέα σοδειά λαχανικών. Πιάτα ραγού μπορούμε όμως να φτιάξουμε όλο τον χρόνο, χρησιμοποιώντας χειμερινές ρίζες, πατάτες, καρότα και ρέβες.
Υλικά
- 1 κιλό αρνίσια σπάλα, κοµµένη σε κύβους 4 εκ.
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 κρεµµύδι, σε κοµµάτια
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φύλλα δάφνης
- 20 µικρά καροτάκια ή 10 µέτρια, καθαρισµένα και κοµµένα σε κοµµάτια των 5 εκ.
- 8 φρέσκα κρεµµυδάκια, χοντροκοµµένα
- 4 µικρές ρέβες, καθαρισµένες και ολόκληρες, προαιρετικά
- 250 γρ. µικρές πατάτες, καθαρισµένες και κοµµένες στη µέση ή στα τέσσερα, αν είναι µεγαλύτερες
- 150 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγµένος
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το αρνί για 7-8 λεπτά, µέχρι να ροδίσει. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 3 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει ελαφρώς. Πασπαλίζουµε µε το αλεύρι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, µέχρι να πάρει λίγο χρώµα το αλεύρι. Ρίχνουµε 500 ml νερό, τη δάφνη και αλατοπίπερο και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά, µέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και µαγειρεύουµε για 1 ώρα, µέχρι να µισοµαλακώσει το κρέας. Προσθέτουµε τα λαχανικά, δυναµώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά, µέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σιγοµαγειρεύουµε για άλλα 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει καλά το κρέας και τα λαχανικά.
Πασπαλίζουµε µε αλατοπίπερο και σερβίρουµε.