Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το πιάτο κατσαρόλας είναι από τη ∆εέσα (Dehesa), µια µεσογειακή περιοχή µε αραιή βλάστηση στην επαρχία της Ουέλβα (Huelva). Για εκατοντάδες χρόνια σε αυτή την περιοχή βοσκούσαν ιβηρικά πρόβατα και χοίροι, και το πιάτο αυτό αποτελούσε παραδοσιακή συνταγή των βοσκών της περιοχής.
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεµµύδι, χοντροκοµµένο σε κύβους
- 1 καρότο, χοντροκοµµένο σε κύβους
- 1 κόκκινη πιπεριά, κοµµένη σε µεγάλους κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 κιλό αρνίσιο µπούτι, χωρίς κόκαλο, κοµµένο σε κύβους των 4-5 εκ.
- 400 γρ. ντοµατάκια κονσέρβας, ψιλοκοµµένα
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας µέντας, ψιλοκοµµένα (σε φυτώρια και µεγάλα σούπερ µάρκετ) ή δυόσµος
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 250 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 30 γρ. ξερό ψωµί, θρυµµατισµένο
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, τριµµένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε βαρύ πάτο ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το καρότο, την πιπεριά και το σκόρδο για περίπου 7 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτουµε τους κύβους του αρνιού, την ντοµάτα, τον µαϊντανό, τη µέντα ή το δυόσµο, τον πελτέ ντοµάτας, τη δάφνη, το λευκό κρασί, αλατοπίπερο και 200 ml νερό. Μόλις πάρει βράση, µεταφέρουµε σε ταψί και βάζουµε στον φούρνο για 1 ώρα ή µέχρι να ψηθεί καλά το αρνί.
Στο µεταξύ, σε ένα µπολ αναµειγνύουµε τα τρίµµατα ψωµιού, το κύµινο, την πάπρικα, την κανέλα και πιπέρι.
Βγάζουµε το αρνί από το ταψί και το βάζουµε σε πιατέλα. Πετάµε τα φύλλα δάφνης. Μεταφέρουµε στον πολυκόφτη τα λαχανικά και τα υγρά από το ταψί. Ρίχνουµε µέσα και το µείγµα ψωµιού και χτυπάµε, µέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουµε το µείγµα σε κατσαρόλα και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουµε το κρέας, αλατοπιπερώνουµε και σερβίρουµε µε βρασµένα φρέσκα φασολάκια.