Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥπάρχουν διαθέσιμες πολλές πάστες κάρι για να φτιάξουμε αυτό το κλασικό πιάτο. Ωστόσο, τίποτα δεν συγκρίνεται με την παραλλαγή που φτιάχνεται με φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά. Το χρώμα προέρχεται από τη σκόνη τσίλι και την πάπρικα.
Υλικά
- 8 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 6 εκ., σε ξύσµα
- 2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κιλό αρνίσιο µπούτι ή σπάλα χωρίς κόκαλα, κοµµένα σε κύβους 3 εκ.
- 5 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 6 κάψες κάρδαµου
- 4 καρφιά γαρίφαλο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 200 ml στραγγιστό γιαούρτι
- 4 ίνες κρόκου (σαφράν), αναµειγµένοι µε 2 κουτ. σούπας γάλα
- 1/4 κουτ. σούπας γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε µόνοι µας ή παίρνουµε έτοιµο σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
Διαδικασία
Ανακατεύουµε το σκόρδο, το τζίντζερ, το κύµινο, το τσίλι, την πάπρικα και τον κόλιανδρο σε ένα µεγάλο µπολ. Προσθέτουµε το κρέας και ανακατεύουµε για να πάνε παντού τα µπαχαρικά. Σκεπάζουµε και το αφήνουµε να µαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες ή αποβραδίς στο ψυγείο.
Ζεσταίνουµε σε χαµηλή φωτιά το λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι ή σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει. Βγάζουµε το κρεµµύδι και το κρατάµε στην άκρη.
Ρίχνουµε τις κάψες του κάρδαµου, τα γαρίφαλα, τα φύλλα δάφνης και την κανέλα στο τηγάνι και σοτάρουµε για 1 λεπτό. ∆υναµώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το κρέας και το κρεµµύδι, ανακατεύουµε καλά και τσιγαρίζουµε για 2 λεπτά. Ανακατεύουµε καλά, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 15 λεπτά.
Ξεσκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για ακόµα 3 λεπτά ή µέχρι το κρέας να στεγνώσει αρκετά. Προσθέτουµε 125 ml νερό, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 5-7 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστεί το νερό και να διαχωριστεί το λάδι. Τσιγαρίζουµε το κρέας για άλλα 1-2 λεπτά και προσθέτουµε 250 ml νερό. Σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 40-50 λεπτά, αφήνοντας το φαγητό να σιγοβράζει µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να πιει τα υγρά του.
Όταν το κρέας είναι σχεδόν τρυφερό, προσθέτουµε ανακατεύοντας το γιαούρτι, προσέχοντας να µην αφήσουµε το κρέας να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουµε τον κρόκο µε το γάλα. Ανακατεύουµε το µείγµα µερικές φορές για να αναµειχθεί ο κρόκος. Αλατίζουµε, αποσύρουµε από τη φωτιά, πασπαλίζουµε µε το γκαράµ µασάλα και σερβίρουµε.