Το ψητό αρνίσιο μπούτι είναι άλλο πράγμα. Πόσο μάλλον όταν σερβίρεται με σελινόριζα και μια καραμελένια δεντρολιβανάτη σάλτσα στην οποία προσθέτουμε και το ζουμί που μένει στη γάστρα.
Υλικά
1 αρνίσιο μπούτι (περίπου 2 κιλά με το κόκαλο), καλά πλυμένο και κομμένο σε μερίδες
1 σελινόριζα μεγάλη, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές κυδωνάτες φέτες
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μέτριες φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες
200 ml λευκό ξηρό κρασί τα «φύλλα» από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, ή 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
2 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
60 ml ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την καραμελένια σάλτσα
250 γρ. ζάχαρη λευκή
1 λεμόνι, ακέρωτο και και κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο στα τέσσερα (με τη φλούδα)
τα «φύλλα» από 2 κλωνάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, ή 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
500 ml νερό
Διαδικασία
Για το αρνάκι με σελινόριζα και σάλτσα δεντρολίβανου στη γάστρα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
Βράζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα για περίπου 7 - 8 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει ή μέχρι να γίνει σαν σιρόπι
Βάζουμε στη γάστρα το αρνί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.
Περιχύνουμε με το κρασί, το ελαιόλαδο και 200 ml νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 220° C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας τόσο ώστε να ξεκολλάει από το κόκαλο.
Αποσύρουμε για λίγο από το φούρνο, σκορπίζουμε τα κομμάτια της σελινόριζας, ξανασκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 30 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά το αρνί και τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα σε ένα ρηχό ταψί.
Γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
Σουρώνουμε το ζουμί που έμεινε στη γάστρα και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Σουρώνουμε και τη σάλτσα δεντρολίβανου, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζουμί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Περιχύνουμε το αρνί και τα λαχανικά με όση από τη σάλτσα θέλουμε και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.