Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΤα αρμένικα μαντί, είναι ανοιχτά σαν βαρκούλες, με γέμιση κιμά. Απαιτούν υπομονή και χρόνο αποτελούν όμως ωραιότατη ιδέα για μπουφέ ή γιορτινό τραπέζι.
Λουσινέ Νταρμπινιάν
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι περίπου
250 ml χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
250 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
150 ml ζωμός κρέατος
80 γρ. βούτυρο αγελαδινό + λίγο επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη λίγη πάπρικα γλυκιά
τα φύλλα από 1/2 μάτσο κόλιανδρο (ή μαϊντανό), ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα μαντί, ξεκινάμε με τη γέμιση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ζυμώνοντάς τα μέχρι να αναμειχθούν καλά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, για να σφίξει.
Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στον κάδο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή, αντίθετα, ελάχιστο νερό.
Πλάθουμε τη ζύμησε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά εκτός ψυγείου, να ξεκουραστεί.
Μαντί
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα μέρος σε παραλληλόγραμμο φύλλο με διαστάσεις 40 x 20 εκ. Με μαχαίρι ή με ροδάκι της πίτσας κόβουμε το φύλλο κατά μήκος σε 10 λωρίδες πλάτους 4 εκ. κι έπειτα κάθε λωρίδα σε 5 κομμάτια ανά 4 εκ. Έτσι θα έχουμε συνολικά 50 μικρά τετράγωνα φύλλα.
Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Συνολικά θα έχουμε 100 τετραγωνάκια.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού φύλλου 1 κουτ. γλυκού μείγμα γέμισης. Με τα δάχτυλά μας τραβάμε ελαφρώς και τσιμπάμε τις δύο απέναντι πλευρές του φύλλου, ώστε να φτιάξουμε μια «βαρκούλα».
Φτιάχνουμε μία δόση μαντί, όσα χωράνε στο βουτυρωμένο ταψί, και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί και να σφίξει η γέμιση.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την επόμενη δόση και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να ψήσουμε όλα τα μαντί.
Σερβίρισμα
Αν θέλουμε τα μαντί τραγανά, όπως βγαίνουν από τον φούρνο, τα σερβίρουμε αμέσως μαζί με γιαούρτι (σκέτο ή ανακατεμένο με το λιωμένο σκόρδο), πασπαλισμένα με φυλλαράκια κόλιανδρου ή μαϊντανού και πάπρικα. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε τον ζωμό κρέατος και ραντίζουμε τα μαντί με ένα κουτάλι.
Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς από το υγρό. Στο μεταξύ, καίμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να αφρίσει και το μοιράζουμε σε πιάτα.
Βάζουμε αμέσως τα νοτισμένα μαντί στα πιάτα και συνοδεύουμε με το γιαούρτι, σκέτο ή ανακατεμένο με το σκόρδο.
Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το μυρωδικό και σερβίρουμε αμέσως.