Με μαραθόριζα, λίγο μπούκοβο και λίγο μέλι, το κλασικό λαδερό μεταμορφώνεται σε ένα μεσογειακό πιάτο
Υλικά
- 1½ μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φέτες
- 450 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 2 καρότα, χοντροτριμμένα
- 400 γρ. μαραθόριζα, σε μέτριες φέτες
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 60 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι ή σουσάμι
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με αλατοπίπερο για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα, τη μαραθόριζα, τον μισό δυόσμο και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε περίπου 500 ml νερό ή όσο χρειάζεται για να μισοσκεπαστούν τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λεμόνι με το μέλι και τη μουστάρδα, αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε τα ντοματίνια με τον υπόλοιπο δυόσμο, το μαυροκούκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τον αρακά και τακτοποιούμε από πάνω το μείγμα με τα ντοματίνια.
Στο ποτήρι μας μια Μαλαγουζιά.