Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕνα θαυμαστό mix and match ανοιξιάτικων κηπευτικών με φρέσκα μυρωδικά είναι αυτό το νοστιμότατο φαγητό. Εποχικό, απλό και συναρπαστικό!
Υλικά
1/2 κιλό αρακάς φρέσκος, καθαρισμένος (θα πρέπει να αγοράσουμε περισσότερο αρακά στο λοβό, γιατί στο καθάρισμα υπάρχει αρκετή φύρα) ή κατεψυγμένο
1/2 κιλό χλωρά κουκιά
4 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες
10 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
5 - 6 φρέσκα σκορδάκια, ψιλοκομμένα
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 μάτσο άγριο μάραθο (αποφεύγουμε τον καλλιεργημένο γιατί δεν έχει άρωμα - εναλλακτικά χρησιμοποιούμε άνηθο)
4 -5 μικρά καρότα, καθαρισμένα ολόκληρα
1 μικρή ντομάτα, χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη
μια χουφτίτσα φύλλα δυόσμου
2 πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κουκιά. Αν είναι τρυφερό το περίβλημα, τα καθαρίζουμε γύρω-γύρω όπως τα φασολάκια. Αν όχι, τα ξεσπυρίζουμε.
Μ’ ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κοτσάνι μιας-μιας αγκινάρας από τις εξωτερικές ίνες. Αφαιρούμε τα φύλλα από κάθε αγκινάρα μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά. Κόβουμε με το μαχαίρι την κορυφή τους και μ’ ένα κουταλάκι αφαιρούμε το χνούδι που υπάρχει στο κέντρο.
Πλένουμε όλα τα υλικά. Τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα με νεράκι μόλις να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά. Όταν κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το φαγητό σιγά-σιγά μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Συνοδεύουμε αυτό το φαγητό με τσακιστές ελιές και μια πράσινη σαλάτα με πορτοκάλια, φρέσκα κρεμμυδάκια και μάραθο ή άνηθο.