Spring rolls από τα χεράκια μας με μανιτάρια, καρότα, λάχανο, τζίντζερ και κόλιανδρο.
Υλικά
- 250 γρ. μανιτάρια σιτάκε ή μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές λωρίδες (πρώτα σε φέτες και μετά όσο γίνεται σε λωρίδες)
- 300 γρ. καρότα (περίπου 5 μέτρια), τριμμένα
- 300 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο για σαλάτα ή τριμμένο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο με το οποίο λεπτοκόβουμε και ψιλοτρίβουμε λαχανικά, το «μαντολίνο»)
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ, ψιλοτριμμένο (ή 1 κουτ. γλυκού σε σκόνη)
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο κόλιανδρο (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα) ή μαϊντανό με λίγα φύλλα σέλινου, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα
- 3 κουτ. σούπας σόγια σος
- 2 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
- 20 φύλλα για spring rolls, ξερά ή κατεψυγμένα, που αποψύχουμε
- 1 αυγό, χτυπημένο
- άφθονο ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια τα μανιτάρια, τα λαχανικά, το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τη σόγια σος και το κρασί. Πιέζουμε καλά τα υλικά με τα χέρια ώστε να μαραθούν. Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να στραγγίξουν λίγο.
Μουλιάζουμε τα ξερά φύλλα για τα ανοιξιάτικα ρολά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Συνήθως τα βυθίζουμε ένα-ένα για μερικά δευτερόλεπτα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, ίσα να μαλακώσουν, και τα ακουμπάμε σε μια καθαρή πετσέτα για να στραγγίξουν λίγο. Καθένα που ετοιμάζουμε το γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα της γέμισης και το τυλίγουμε σε ρολό, φροντίζοντας να διπλώσουμε τις άκρες του προς τα μέσα. «Κολλάμε» την ένωση αλείφοντάς τη με λίγο από το χτυπημένο αυγό. Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα ρολά, βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα με μπόλικο λάδι - πρέπει, όταν βάλουμε τα spring rolls, να «κολυμπάνε» στο λάδι. Το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει, ιδανικά πρέπει να φτάσει στους 180° C - αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν έχει τη σωστή θερμοκρασία ως εξής: μόλις αρχίσει να ανακινείται, ρίχνουμε έναν κύβο ψωμιού. Αν τσιτσιρίσει αμέσως και ροδίσει μετά από 1 λεπτό, είναι έτοιμο. Αν ροδίσει έντονα πιο γρήγορα, πρέπει να τραβήξουμε το σκεύος για λίγα δευτερόλεπτα να κρυώσει λίγο το λάδι. Τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα ανοιξιάτικα ρολά, γιατί, αν βάλουμε πολλά μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δεν θα τηγανιστούν σωστά. Οταν χρυσίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια. Τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύουμε με γλυκιά σάλτσα τσίλι ή τη σος για τα won ton.