Αιγυπτιακό αρνί με κύμινο, κόλιανδρο, καρδάμωμο, τσίλι, δάφνη, τζίντζερ, καρότο, χουρμάδες. Εξωτικό και γλυκοπικάντικο.
Υλικά
1.700 γρ. αρνί, μπούτι ή σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε κύβους 3-4 εκ.
3 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι
1 κουτ. σούπας καυτερή σκόνη τσίλι
4 κάψουλες καρδάμωμο, ολόκληρες
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, σε φέτες
3 φύλλα δάφνης
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
200 γρ. ξεροί χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, κομμένοι στη μέση
5 καρότα, σε κυβάκια 3 εκ.
1 μάτσο φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνί σε δόσεις για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε γάστρα.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, να γλυκάνουν.
Ρίχνουμε το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, τη σκόνη τσίλι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αδειάζουμε στη γάστρα.
Επαναφέρουμε το σκεύος στη φωτιά χωρίς να το ξεπλύνουμε και ρίχνουμε 1 λίτρο νερό, το καρδάμωμο, το τζίντζερ, τη δάφνη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση, σουρώνουμε και ρίχνουμε το αρωματισμένο νερό στη γάστρα. Κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τους χουρμάδες και τα καρότα, κλείνουμε και φουρνίζουμε ξανά.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι το αρνί να είναι πολύ τρυφερό.
Βγάζουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε και τον δυόσμο, σείουμε τη γάστρα και σερβίρουμε με λευκό ρύζι με φιστίκι Αιγίνης και μάραθο.