Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 12 φρέσκες μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες και διατηρημένες σε μπολ με νερό και το χυμό 1 λεμονιού (για να μη μαυρίσουν)
- χυμός από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 12 μεγάλες γαρίδες (προτιμάμε φρέσκες), καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη και κομμένες η καθεμία σε 2 - 3 κομμάτια
- 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
Για την κρέμα
- 200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο με το πιρούνι
- 1 κεσές γιαούρτι αγελαδινό (με 2% λιπαρά)
- 1 αυγό και 1 ασπράδι αυγού (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα μαζί σε μπολάκι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Στραγγίζουμε τις αγκινάρες, τις βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα με νερό που μόλις να τις σκεπάζει. Τις βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, με κλειστό το σκεύος, στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο, ώσπου να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν, για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε. Τις στραγγίζουμε καλά.
Γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις γαρίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Πασπαλίζουμε με το γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο. Τέλος, προσθέτουμε με τη σειρά όλα τα υλικά της κρέμας (ανθότυρο, γιαούρτι, μείγμα αυγών και αλατοπίπερο) και ανακατεύουμε απαλά.
Προθερμαίνουμε το γκριλ. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τις αγκινάρες με το άνοιγμα προς τα πάνω, κοντά τη μία στην άλλη. Τις γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε και τις ψήνουμε για 5 - 7 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Τις σερβίρουμε ζεστές.