Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι µια κλασική καταλανική συνταγή που στην αρχική εκδοχή της περιλάµβανε µόνο δύο υλικά: σκόρδο και ελαιόλαδο. Σήµερα προσθέτουν κρόκο αυγού, αλλά η γεύση του σκόρδου εξακολουθεί να κυριαρχεί, η υφή παραµένει λεία και το χρώµα λευκό. ∆ένει τέλεια µε θαλασσινά και πατάτες.
Υλικά
- 2 κρόκοι πάµφρεσκων αυγών
- 4 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες
- 60 ml λευκό κρασόξιδο ή χυµός λεµονιού
- 250 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουµε σε ένα µπολ τους κρόκους των αυγών, το σκόρδο και το µισό ξίδι ή το µισό λεµόνι. Με ένα σύρµα ή µίξερ χειρός χτυπάµε καλά, µέχρι να οµογενοποιηθούν, τα υλικά. Συνεχίζοντας το χτύπηµα, προσθέτουµε το ελαιόλαδο, σε σταθερή και αργή ροή, ώστε να σχηµατίζει µια λεπτή γραµµή, µέχρι να έχουµε µια παχύρρευστη µαγιονέζα. Όταν κάποια στιγµή η µαγιονέζα πήξει πολύ, προσθέτουµε το υπόλοιπο ξίδι ή λεµόνι και συνεχίζουµε προσθέτοντας το υπόλοιπο λάδι.
Συντηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 2-3 ηµέρες.