Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΔοκιμάστε αυτό το παστίτσιο με μανέστρα και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας...
Υλικά
- 400 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από ελιά)
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, με το χυμό τους
- 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
- 2 αυγά (προτιμάμε βιολογικά)
- 1 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν και γίνουν διάφανα, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να «σπάσει» σε μικρά κομμάτια και να γίνει σπυρωτός. Τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του. Τότε, ρίχνουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη, το ξυλάκι κανέλας, 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μείνει με το λαδάκι του. Όταν είναι έτοιμος, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι, το βράζουμε μέχρι να γίνει αλ ντέντε (να «κρατάει» δηλαδή στο δόντι), και μετά το στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε μέσα το κριθαράκι και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα τυριού. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με πιπέρι και από πάνω απλώνουμε τον κιμά. Με μια σπάτουλα τον ισιώνουμε για να έχει το ίδιο πάχος παντού. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε το φαγητό μέσα στο φούρνο να σταθεί για περίπου 20 λεπτά και σερβίρουμε σε κομμάτια. Συνοδεύουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα.
Συνοδεύουμε με: Πεντανόστιμο φαγάκι. Βάλτε δίπλα του ένα ωραίο κόκκινο κρασί, ένα Syrah ή ένα ωραίο ροζέ από Grenache rouge, και ανεβάστε το στα ουράνια!