Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η συνταγή είναι σπεσιαλιτέ της ανδαλουσιανής πόλης Κόρδοβα. Είναι ιδανική για ένα κυριακάτικο τραπέζι. Τα ρολάκια «ντύνονται» με μια σφιχτή μπεσαμέλ και έπειτα πανάρονται.
Υλικά
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + για το πανάρισµα
- 180 ml γάλα + 40 ml για το πανάρισµα
- 180 ml ζωµός κότας ή νερό
- 4 σνίτσελ χοιρινά, περίπου 100 γρ. το καθένα, µε 5 χλστ. πάχος
- 4 λεπτές φέτες χαµόν ή προσούτο
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 2 µεγάλα αυγά
- 200 γρ. τριµµένη φρυγανιά, για το πανάρισµα
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισµα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε µια κατσαρόλα λιώνουµε το βούτυρο σε χαµηλή-µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε το αλεύρι και µαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας µε µια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουµε το γάλα µε τον ζωµό κότας ή το νερό και το προσθέτουµε αργά-αργά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε για 8-10 λεπτά ή µέχρι να δέσει (πρέπει να γίνει σαν σφιχτή µπεσαµέλ). Αποσύρουµε από τη φωτιά, αφήνουµε το µείγµα να έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου, σκεπάζουµε µε µεµβράνη και το βάζουµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να σφίξει καλά.
Κόβουµε τις άκρες από τα σνίτσελ για να σχηµατίσουµε ορθογώνια κοµµάτια.
Απλώνουµε από µία φέτα χαµόν πάνω σε κάθε σνίτσελ. Αναµειγνύουµε τον µαϊντανό µε το σκόρδο και πασπαλίζουµε. Τυλίγουµε σφιχτά σε ρολάκια, γυρνώντας προς τα µέσα και τις πλαϊνές πλευρές. Τρυπάµε µε µια οδοντογλυφίδα το κάθε ρολάκι, σκεπάζουµε µε µεµβράνη και τα βάζουµε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάζουµε τα ρολάκια και την µπεσαµέλ από το ψυγείο. Βουτάµε τα ρολάκια στην µπεσαµέλ (πρέπει να καλυφθούν από όλες τις µεριές) και τα απλώνουµε σε µία στρώση σε πιατέλα. Τα ξανασκεπάζουµε και τα βάζουµε πάλι στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει λίγο η µπεσαµέλ γύρω από τα ρολά.
Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουµε τα αυγά µε τα 40 ml γάλα. Σε άλλο πιάτο βάζουµε το αλεύρι και σε τρίτο πιάτο την τριµµένη φρυγανιά. Βουτάµε τα ρολάκια στο αλεύρι, µετά στο µπολ µε τα αυγά, τινάζουµε να φύγει το περιττό και τα βουτάµε στη φρυγανιά. Τα βάζουµε σε µεγάλη πιατέλα. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
Σε µια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά τόσο ελαιόλαδο (3 εκ. από τον πάτο του σκεύους). Τηγανίζουµε τα ρολάκια για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Στρώνουµε ένα ταψί µε λαδόκολλα, αραδιάζουµε τα ρολάκια και τα ψήνουµε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, µέχρι να σφίξουν και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώµα. Αφαιρούµε τις οδοντογλυφίδες και τα σερβίρουµε ζεστά.