Ιδανικό συνοδευτικό είναι μια σαλάτα από τριμμένα καρότα ανακατεμένα με λίγο ψιλοκομμένο σύγλινο, σοταρισμένο μέχρι να γίνει τραγανό, χυμό πορτοκαλιού και λίγο κύμινο.
Υλικά
Για το κρέας
800 γρ. χοιρινός λαιμός, σε κομμάτια 1 εκ.
200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
4 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο)
τα σποράκια από 1 καψάκι καρδάμωμο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
10 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
τα φύλλα από 7-8 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
45 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες
800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
80 γρ. μουστάρδα
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο στο γουδί
1 κουτ. σούπας μπούκοβο γλυκό
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
45 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε χοιρινό λαιμό κρασάτο με δεντρολίβανο και πατάτες, ξεκινάμε με τις πατάτες.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, τα δύο είδη μπούκοβου, τον χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και άφθονο πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
Κρέας
Σε ένα μπολ αλατοπιπερώνουμε τα κομματάκια χοιρινού και αφήνουμε κατά μέρος επίσης για 1 ώρα, όσο μαρινάρονται και οι πατάτες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρέας, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το φασκόμηλο και τα σποράκια καρδάμωμου, το κρασί και 400 ml νερό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει μία βράση και ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά.
Προσθέτουμε το μείγμα με τις πατάτες και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν και οι πατάτες.
Τέλος, ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και τον μαϊντανό, σείουμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.