Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤέσσερις ευφάνταστες συνταγές τις οποίες θα απογειώσετε με τοπικό κρασί από ορισμένους εκ των πιο ψηλών αμπελώνων στην Ευρώπη. Το Οινοποιείο Κυπερούντας δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με την ποιότητά του!
Υλικά
- 3 κιλά χοιρινό λαιμό (με κόκαλο, ολόκληρο κομμάτι)
- 100 γρ. πάστα ντομάτας
- 50 γρ. μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη, ξερή
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, αν χρειαστεί
- 1 κιλό πατάτες
- Κόκκινα μικρά κρεμμύδια
Συνδυάστε το με
ΑΝΔΕΣΙΤΗΣ από το Οινοποιείο Κυπερούντας
Διαδικασία
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να «σπάσει» το κόκκαλο στο κρέας σε 2-3 σημεία, έτσι ώστε να μαριναριστεί και να ψηθεί καλύτερα στη συνέχεια. Το πλένουμε και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Καθαρίζουμε και λιώνουμε ή ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Το ανακατεύουμε μαζί με την πάστα ντομάτας, τη μουστάρδα και τη ρίγανη. Αν η πάστα ντομάτας δεν είναι αλμυρή, προσθέτουμε λίγο αλάτι και αλείβουμε το κρέας με το μείγμα αυτό. Βάζουμε σε κεραμικό ή γυάλινο ταψί, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε ολόκληρα. Βάζουμε το κρέας σε ταψί φούρνου. Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια στο ταψί της μαρινάτας, και τινάζουμε έτσι ώστε να πάρουν και αυτά γεύση από τη μαρινάτα. Τα ρίχνουμε στο ταψί γύρω από το κρέας, και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
- Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και καλύπτουμε το ταψί (αν δεν έχει κάλυμμα χρησιμοποιούμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 3μιση ώρες.