Το χοιρινό σιγομαγειρεύεται με τα πράσα, τη σελινόριζα και τα δαμάσκηνα μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του. Ένα οικογενειακό, γιορτινό φαγητό, νόστιμο και αρωματικό.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, κομμένη σε μικρούς κύβους 3 εκ.
- 500 γρ. πράσα, λεπτοκομμένα
- 1 μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
- 60 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού
- 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το χοιρινό.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουμε τα πράσα, τις σελινόριζες, τα δαμάσκηνα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό μαζί με 150 ml νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.