Οι Κορεάτες έχουν μεγάλη παράδοση στο μπάρμπεκιου και αυτές οι χοιρινές μπριζόλες με την πικάντικη μαρινάδα την εκπροσωπούν επάξια. Με λίγο κίμτσι –το κορεάτικο λάχανο τουρσί− στο πλάι τους είναι ακόμη καλύτερες.
Υλικά
1 κιλό χοιρινές μπριζόλες από σπάλα ή λαιμό, με το κόκαλο, πάχους 2-3 εκ.
Για τη μαρινάδα
80 ml mirin (ιαπωνικό αλκοολούχο γλυκό)
30 ml σάλτσα σόγιας
30 ml σησαμέλαιο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο ελαφρά σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι και αλεσμένο στον πολυκόφτη για να γίνει σκόνη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
10 γρ. chili garlic sauce (καυτερή πάστα σκόρδου)
1 κουτ. σούπας σκόνη gochugaru ή καυτερό μπούκοβο
Για το σερβίρισμα
ρύζι στον ατμό
φύλλα μαρουλιού kimchi (κορεάτικο λάχανο ζύμωσης) ή λάχανο τουρσί
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
Για να ετοιμάσουμε τις κορεάτικες χοιρινές μπριζόλες με πικάντικα μπαχαρικά ξεκινάμε και σε ένα μέτριο ταψί ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Βάζουμε εκεί τις μπριζόλες και τις γυρνάμε 2-3 φορές, μέχρι να βραχούν καλά και από τις δύο πλευρές.
Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 24 ώρες.
Τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και πετάμε τη μαρινάδα.
Ψήσιμο
Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
Ψήνουμε τις μπριζόλες σε λαδωμένη σχάρα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν στο εσωτερικό, αλλά να παραμείνουν ζουμερές.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμες κόβοντας μια μπριζόλα σε χοντρό σημείο: η σάρκα πρέπει να είναι λευκή και, αν την πιέσουμε, το υγρό να είναι διάφανο και όχι ροζέ, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Τις σερβίρουμε ζεστές, ιδανικά με ρύζι στον ατμό, φύλλα μαρουλιού, καυτερές πιπερίτσες και kimchi.