Το τσίλι, το λεμονόχορτο και η fish sauce δίνουν μπόλικη γεύση και χαρακτήρα σε αυτά τα διαφορετικά χοιρινά σουβλάκια που είναι εμπνευσμένα από την κουζίνα του Βιετνάμ.
Υλικά
1 κιλό χοιρινός λαιμός, κομμένος σε κύβους 2,5-3 εκ.
3 κουτ. σούπας λεμονόχορτο, αποξηραμένο και τριμμένο* ή ξερή λουίζα ή 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα
45 ml σάλτσα σόγιας
Για τη σάλτσα «nuoc-cham»
50 ml χυμός λάιμ
130 ml νερό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 μικρή πιπεριά τσίλι ξερή, καλά κοπανισμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
2 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού*
Μυστικά
*Το λεμονόχορτο το βρίσουμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.
*Fish sauce – έντονα αλμυρή σάλτσα από ψάρια. Σε μαγαζιά με ασιατιά προϊόντα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Διαδικασία
Σάλτσα «Νuoc-cham»
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε μικρό μπολ σερβιρίσματος.
Προσθέτουμε στο βαθύ μπολ το λεμονόχορτο, το λάδι και τη σόγια, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το χοιρινό. Ανακατεύουμε το κρέας ώστε να καλυφθεί καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, να μαριναριστεί.
Ψήσιμο
Στραγγίζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το περνάμε στα καλαμάκια (αν έχουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα μουλιάζουμε σε νερό για 30 λεπτά, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.)
Τα λαδώνουμε και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα, για 16-18 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα τακτικά. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά για καθεμιά από τις 4 πλευρές. Μετά το δεύτερο γύρισμα (μετά από 8 λεπτά) μετριάζουμε τη φωτιά.
Σερβίρισμα
Συνοδεύουμε με τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει στην άκρη.