Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΕμπνευσμένοι από την κουζίνα και τα υλικά του τόπου τους, δύο Ηπειρώτες σεφ, ο Γιάννης Λιόκας και ο Θανάσης Τάσσος, ετοίμασαν ένα πλούσιο γιορτινό μενού, μέρος του οποίου είναι και αυτή εδώ η συνταγή.
Στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου μαγείρευαν πολύ τους γίγαντες, αλλά και φακές και ρεβύθια. Τα έψηναν κυρίως στον φούρνο, και ένα πολύ παραδοσιακό φαγητό είναι οι γίγαντες ή φασόλια μπαρμπούνια στον φούρνο με τα λάχανα (εποχικά χόρτα). Με έμπνευση από αυτές τις συνταγές, οι σεφ ετοίμασαν μια σαλάτα με όσπρια όπου το καπνιστό χέλι συμπληρώνει τη γεύση με τη λιπαρή νοστιμιά του.
Γιάννης Λιόκας
Θανάσσης Τάσσος
Υλικά
- 100 γρ. χέλι καπνιστό, σε ακανόνιστα κομμάτια, καθαρισμένο από τα λεπτά κοκαλάκια
- 250 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 50 ml χυμός λεμονιού
- 50 ml χυμός μανταρινιού
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το καπνιστό χέλι με σαλάτα από ρεβύθια, μυρωδικά και εσπεριδοειδή, ξεκινάμε ρίχνοντας τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
- Σε μπολάκι ανακατεύουμε τους χυμούς, τη μουστάρδα, το μέλι, το λάδι και αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη σαλάτα.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χέλι για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Το σκορπίζουμε πάνω στη σαλάτα και σερβίρουμε.