Υλικά
Για τα γουόν τον
- 25 φύλλα τετράγωνα για wonton
- 200 γρ. χοιρινός κιμάς (από μπούτι)
- 10 - 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 30 - 40 ml σόγια σος
- 20 ml σησαμέλαιο
- 20 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1/4 λάχανο (μέτριο), ψιλοκομμένο για σαλάτα ή τριμμένο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο με το οποίο λεπτοκόβουμε και ψιλοτρίβουμε λαχανικά, το «μαντολίνο»)
- 1 αυγό, χτυπημένο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ντιπ
- 100 ml σόγια σος
- 20 ml σησαμέλαιο
- 1/4 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1/2 μικρή πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη
- το πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού ή 1 κουτ. γλυκού λευκό κρασόξιδο
- 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ντιπ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι.
Γουόν τον: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά (εκτός από τα φύλλα won ton). Τοποθετούμε 1 γεμάτο κουτ. γλυκού στο κέντρο κάθε φύλλου won ton. Βρέχουμε τις άκρες με ένα πινελάκι με λίγο νερό και διπλώνουμε τα φύλλα, για να πάρουν τριγωνικό σχήμα. Αν θέλουμε, φέρνουμε τις άκρες του τριγώνου προς το κέντρο, βρέχοντάς τες με λίγο νερό ώστε να κολλήσουν, σχηματίζοντας έτσι ένα πακετάκι. Τοποθετούμε τα won ton σε ένα αλευρωμένο ταψί. Τα ψήνουμε στον ατμό (σε ειδικό τρυπητό σκεύος -από μπαμπού, σιλικόνη ή ανοξείδωτο ατσάλι- ή σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι, που λαδώνουμε καλά και στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό που βράζει και την οποία σκεπάζουμε με το καπάκι της) σε δύο δόσεις, για περίπου 15 λεπτά την κάθε δόση. Σερβίρουμε τα won ton ζεστά ή χλιαρά με το ντιπ.