Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΈνα από τα πιο διάσηµα πιάτα της Ταϊλάνδης. Αν δεν το δοκιµάσουµε όταν επισκεφτούµε την Ταϊλάνδη, είναι σαν να µην πήγαµε ποτέ. Μπορούµε να αντικαταστήσουµε τις γαρίδες µε κάποιο κρεατικό.
Υλικά
- 300 γρ. νουντλς ρυζιού*
- 400 γρ. (καθαρό βάρος) γαρίδες µέτριες, φρέσκες ή κατεψυγµένες, καθαρισµένες από κελύφη, κεφάλια και εντεράκια (κρατάµε τις ουρές)
- 5 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα* - αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπηµένα
- 1 µάτσο σχοινόπρασα, ψιλοκοµµένα*
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη ή µπούκοβο
- χυµός από 1 λάιµ
- 80 γρ. χοντροτριµµένα φιστίκια πίνατς, καβουρδισµένα για 1-2 λεπτά, σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
- 180 γρ. φύτρες φασολιών*
- το λευκό και τρυφερό πράσινο µέρος από 3 φρέσκα κρεµµυδάκια, χοντροκοµµένα
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη και χοντροτριµµένη, για το γαρνίρισµα
- φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, για το γαρνίρισµα
- χοντρές φέτες λάιµ, για το σερβίρισµα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Μουλιάζουµε τα νουντλς σε ζεστό νερό ή τα βράζουµε σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουµε.
Αναµειγνύουµε τη σάλτσα ψαριού και τη ζάχαρη σε ένα µπολ.
Ζεσταίνουµε 1½ κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα γουόκ ή ένα τηγάνι και σοτάρουµε το σκόρδο σε µέτρια φωτιά µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουµε τις γαρίδες και µαγειρεύουµε για 2 λεπτά.
Χρησιµοποιώντας µια σπάτουλα, µετακινούµε τις γαρίδες προς τα τοιχώµατα του γουόκ. Προσθέτουµε άλλη 1½ κουταλιά της σούπας λάδι στο γουόκ. Προσθέτουµε τα αυγά και τα ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε τα νουντλς και τα σχοινόπρασα και σοτάρουµε για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε το µείγµα µε τη σάλτσα ψαριού, τον χυµό λάιµ, τη σκόνη τσίλι και τα µισά φιστίκια. Προσθέτουµε τις µισές φύτρες φασολιών και τα µισά φρέσκα κρεµµυδάκια. ∆οκιµάζουµε τα νουντλς, για να ελέγξουµε αν έχουν µαλακώσει, και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται.
Μεταφέρουµε το όλον σε µια πιατέλα και πασπαλίζουµε µε τα υπόλοιπα φιστίκια. Γαρνίρουµε µε το τριµµένο τσίλι και φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού. Συνοδεύουµε µε τις φέτες λάιµ, τις υπόλοιπες φύτρες φασολιών και τα υπόλοιπα φρέσκα κρεµµυδάκια.
* Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.