Από τη μαροκινή κουζίνα αντλούμε ιδέες και γεύσεις συναρπαστικές. Όπως αυτό το ταζίν αρνάκι με βερίκοκα. Γεύση εξωτική και οικεία συγχρόνως.
Υλικά
600 γρ. αρνίσιο μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κύβους 2 εκ.
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ρας ελ χανούτ*
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
200 γρ. φρέσκα βερίκοκα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
200 γρ. ξερά βερίκοκα
500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
500ml ζωμός λαχανικών ή νερό
ξύσμα από 1 λεμόνι
50ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2-3 κουτ. σούπας κόλιανδρος, φρέσκος, ψιλοκομμένος
για το σερβίρισμα κουσκούς και γιαούρτι στραγγιστό
Μυστικά
*Μείγμα μπαχαρικών με καταγωγή από το Μαρόκο. Το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και παντοπωλεία, όμως μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας ανακατεύοντας 6 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη, 3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη, 3 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού κουρκουμά, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη, 2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν, σε σκόνη και 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη.
Διαδικασία
Για το ταζίν με αρνάκι και βερίκοκα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρας ελ χανούτ και τον κόλιανδρο σε σκόνη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθεί καλά και να ροδίσει.
Προσθέτουμε τα φρέσκα και ξερά βερίκοκα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ζωμό και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ταψί ή γάστρα (αν η κατσαρόλα μας μπαίνει στον φούρνο, δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί. Σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1ώρα.
Αφαιρούμε το καπάκι, ανακατεύουμε και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.
Αποσύρουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε το ταζίν με αρνάκι και βερίκοκα με κουσκούς και γιαούρτι.