Το διάσημο τσίλι κον κάρνε, όχι όμως με κιμά, αλλά με κομμάτια κρέατος. Αυξομειώνουμε την ποσότητα του τσίλι ανάλογα με τις αντοχές μας.
Υλικά
- 400 γρ. μοσχάρι από σπάλα ή ελιά, σε κύβους 2-3 εκ.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο ξερό, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 2-3 ξερές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες (ή όσες θέλουμε)
- 400 γρ. φασόλια κόκκινα από κονσέρβα (έτοιμα βρασμένα), καλά ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 400 γρ. ντομάτες, χοντροτριμμένες στον πολυκόφτη
- 100 ml έτοιμος καφές φίλτρου
- ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ (ή από 1 μικρό λεμόνι)
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, χοντροκομμένα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το τσίλι κον κάρνε, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τις πάπρικες και το τσίλι για 1/2-1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το σοταρισμένο κρέας, την ντομάτα, 400 ml νερό, τον καφέ και αλατοπίπερο και μετριάζουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, τα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με λευκό πιλάφι.