Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤο έψημα και το χαρουπόμελο σε κονφί και τσάτνεϊ απογειώνουν γευστικά μελιτζάνες και χοιρινές μπριζόλες.
Υλικά
- 4 χοιρινές μπριζόλες
- 4 μεγάλα μανιτάρια
- θαλασσινό αλάτι
Για το τσάτνεϊ
- 600 γρ. μήλα
- 100 γρ. κρεμμύδι
- Ι κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- 90 γρ. χαρουπόμελο
- 30 γρ. ξύδι
- 5 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι μουστάρδας (σινάπι), χοντροκοπανισμένοι
- Φρεσκο-κοπανισμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα το τσάτνεϊ μήλου: αφαιρούμε τη φλούδα και το εσωτερικό από τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10’, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 10’ και τελειώνουμε με μέτρια φωτιά για 3’ ακόμα, ανακατεύοντας συχνά αλλά όχι συνεχώς. Όταν κρυώσει το μεταφέρουμε σε καθαρό, γυάλινο βάζο και κρατάμε στο ψυγείο.
- Πλένουμε τις μπριζόλες, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε ελαφρά. Τις ψήνουμε σε σχαροτήγανο (5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά). Στο ίδιο τηγάνι, μαζί με τις μπριζόλες ψήνουμε και τα μανιτάρια ολόκληρα.
- Σερβίρουμε με ένα απλό πουργούρι πιλάφι και το τσάτνεϊ μήλου που ετοιμάσαμε. Συμπληρώνουμε αν θέλουμε με μια απλή μαρουλοσαλάτα με λαδολέμονο.