Κακουλέ, κάσιους, τσίλι, μάνγκο, φρέσκος κόλιανδρος και γάλα καρύδας. Απωανατολίτικη έμπνευση που συνδυάζει φίνες γεύσεις με μεγάλη άνεση.
Υλικά
- 500 γρ. ρύζι μπασμάτι ή άλλο της αρεσκείας μας, καλά πλυμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 κάψουλες καρδάμωμο (κακουλέ), ολόκληρες (δεν τις ανοίγουμε)
- 1-1,5 λίτρο ζωμός λαχανικών (βλ. σελ. 144)
- 80 ml γάλα καρύδας
- 2 αβοκάντο μέτρια, σε μικρά κομμάτια, ραντισμένα με λίγο χυμό λεμονιού
- 100 γρ. κάσιους, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 3-4 λεπτά, κοπανισμένα
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο αβοκάντο
- 2-3 κλωνάρια φρέσκος κόλιανδρος ή δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας κάσιους καβουρδισμένα ξύσμα από 1/2 λάιμ
- 1/2 μάνγκο, σε μικρά κυβάκια
- 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το πιλάφι με αβοκάντο και κάσιους σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με το καρδάμωμο σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι, αλλά να μη ροδίσει.
- Προσθέτουμε το ρύζι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Ρίχνουμε 1 λίτρο ζωμό και το γάλα καρύδας.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να γίνει το ρύζι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τον τύπο του ρυζιού.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζωμό.
- Αν μείνουν υγρά, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να τα απορροφήσει το ρύζι.
- Αφαιρούμε τις κάψες του καρδάμωμου, προσθέτουμε το αβοκάντο και τα κάσιους, ανακατεύουμε και γεμίζουμε μια βουτυρωμένη φόρμα μέχρι επάνω.
- Αφήνουμε το πιλάφι 2-3 λεπτά σκεπασμένο με πετσέτα.
- Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τα κάσιους, το αβοκάντο, το τσίλι, το μυρωδικό, το ξύσμα, το μάνγκο και το μαυροκούκι.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.