Φασολάδα δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα, έχουν και οι Ταϊλανδοί. Την κάνουν υπέροχη, πηχτή, με γάλα καρύδας, και προσθέτουν και καυτερή πιπεριά τσίλι για έξτρα καυτερό αποτέλεσμα.
Υλικά
- 250 γρ. κόκκινα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ξεσποριασμένη, ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 1 κονσέρβα (400γρ.) γάλα καρύδας
- 30 ml χυμός λάιμ
- 1 κονσέρβα (420γρ. ) ολόκληρα ντοματάκια, στραγγισμένα, ψιλοκομμένα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο
- 8 κλωνάρια κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
- ξύσμα από 1 λάιμ
- 45 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την πάστα κόκκινου κάρι
- 6 αποξηραμένες κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, μουλιασμένες για 1 ώρα σε 60 ml χλιαρό νερό, καλά στυμμένες
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο λεμονόχορτο (σε ορισμένα μανάβικα – το κοπανίζουμε καλά για να βγάλει το άρωμά του πριν το ψιλοκόψουμε)
- 1 κουτ. σούπας φρέσκια τριμμένη ρίζα galangal (σε καλά μανάβικα και καταστήματα με έθνικ προϊόντα)
- 4 σκελίδες σκόρδο, σε μέτρια κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας έτοιμη πάστα γαρίδας
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ
Διαδικασία
Πάστα κόκκινου κάρι
- Για να φτιάξουμε την ταϊλανδέζικη φασολάδα, ξεκινάμε με τη πάστα κόκκινου κάρι.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, πυκνή πάστα.
Φασολάδα
- Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζουμε λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα στραγγίζουμε.
- Στην άδεια και καθαρή πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και την καυτερή πιπερίτσα για 6-7 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας από την πάστα κόκκινου κάρι που ετοιμάσαμε. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, και ρίχνουμε τα στραγγισμένα φασόλια, τα ντοματάκια, το γάλα καρύδας και τον χυμό λάιμ.
- Ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα φύλλα κόλιανδρου και το ξύσμα λάιμ. Συνοδεύουμε με απλό πιλάφι.