Ιταλικής καταγωγής συνταγή, κάτι ανάμεσα σε ομελέτα φούρνου και ψευτοσουφλέ. Στο φαγητό μπορούμε να βάλουμε και τα περισσεύματα της προηγούμενης ημέρας (βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι, βραστό ή ψημένο κοτόπουλο κ.ά.).
Υλικά
- 600 γρ. ελληνικά σπαράγγια σε βάζο, καλά στραγγισμένα και κομμένα σε 3 κομμάτια το καθένα
- 1/2 κιλό (1 φραντζόλα) χωριάτικο ψωμί, με την κόρα, σε κύβους περίπου 2 εκ.
- 300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 200 γρ. ζαμπόν (προτιμότερο καπνιστό από μπούτι), σε κύβους 2 εκ.
- 9 αυγά κότας, κατά προτίμηση βιολογικά (ο σεφ προτείνει 4 αυγά κότας και 10 αυγά ορτυκιού, που είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και νόστιμα, αλλά τα βρίσκουμε μόνο σε ορισμένα deli, όπως Αφοί Βασιλόπουλοι, Νora’s deli και ενίοτε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ ΑΒ)
- 300 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
- 1/2 μάτσο φρέσκο σχοινόπρασο (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο (ή το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το λάδωμα του σκεύους)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε για μόλις 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230° C και λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ (περίπου 26 x 38 εκ.). Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το ψωμί στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τέσσερα από τα αυγά μαζί με το γάλα και αλατοπίπερο, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το τυρί, το ζαμπόν και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Βγάζουμε το ταψί με το ψωμί από το φούρνο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα των αυγών και το βάζουμε στο φούρνο. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς. Αποσύρουμε για λίγο από το φούρνο και γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα σπαράγγια και σπάμε τα υπόλοιπα αυγά προσεκτικά, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στην ομελέτα. Ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι (κάτω από το γκριλ) για περίπου 2 - 4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά «μάτια», όπως μας αρέσουν. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε.