Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜε κρασί και μπαχαρικά αρωματίζουμε αυτό το γλυκόξινο στιφάδο με βάση τα μικρά κρεμμυδάκια και τα δαμάσκηνα. Ένα υπέροχο χορτοφαγικό πιάτο που, αν θέλουμε, σερβίρουμε με πιλάφι.
Υλικά
1 κιλό ξερά μικρά κρεμμύδια για στιφάδο, καθαρισμένα (κόβουμε τις άκρες τους και τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό, για να τα ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα), ολόκληρα (υπάρχουν και καθαρισμένα κρεμμυδάκια κατεψυγμένα, στα σούπερ μάρκετ)
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ολόκληρες
1 φύλλο δάφνης
40 ml ξίδι
300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
4 κόκκοι μπαχάρι
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
70 ml ελαιόλαδο
7 - 8 φρέσκα δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι, κομμένα σε μικρά κομμάτια (στο ίδιο μέγεθος με τα κρεμμυδάκια)
αλάτι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε γλυκόξινο στιφάδο με κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Καλό είναι να μην ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην τα διαλύσουμε, αλλά να σείουμε απαλά την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το ξίδι και το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το μπαχάρι, τους κόκκους πιπεριού και τη δάφνη.
Διαλύουμε τον ντοματοπελτέ σε 250 ml νερό και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
Σερβίρουμε, το γλυκόξινο στιφάδο με κρεμμυδάκια και δαμάσκηνα, συνοδεία πιλαφιού.