«Steak» κουνουπίδι και άλλοι 8 λόγοι που ερωτευτήκαμε το κουνουπίδι. Απολαύστε το πρώτοι!
Υλικά
4 φέτες από 1 κουνουπίδι μέτριο (αφαιρούμε το σκληρό τμήμα του κοτσανιού και κόβουμε 4 φέτες πάχους 2 εκ.)
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μυρωδικών
2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
50 γρ. κολοκυθόσπορος
50 γρ. ψίχα φιστικιού Αιγίνης, χοντροκομμένη
30 γρ. σπόροι ροδιού
1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι και καλά καβουρδισμένοι σε τηγάνι για 1-2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1/2 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μικρή σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
130 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
το ξύσμα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τo «steak» κουνουπίδι, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ρηχό ταψί.
Αλείφουμε καλά με όλο το ελαιόλαδο τις φέτες κουνουπιδιού και τις αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
Τις απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Σάλτσα
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε.
Μοιράζουμε το κουνουπίδι σε κάθε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα μυρωδικών.
Συνοδεύουμε τo «steak» κουνουπίδι με ένα αφράτο πιλάφι με καβουρδισμένα φουντούκια.