Η προσθήκη σμπελόφυλλου δίνει στο σπανακόρυζο έξτρα νοστιμιά, υπέροχο άρωμα και ενδιαφέρουσα υφή σε κάθε μπουκιά.
Υλικά
600 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
10 αμπελόφυλλα από βαζάκι, ξεπλυμένα και ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
250 ml χυμός ντομάτας
3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
χυμός + ξύσμα από 1 λεμόνι
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σπανακόρυζο με ολίγα αμπελόφυλλα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα και το σπανάκι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και 1 1⁄2 φλιτζάνι ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, το σπανακόρυζο με ολίγα αμπελόφυλλα, μαζί με γιαούρτι.