
Μπορείτε να βάλετε όποιο μπλε τυρί σας αρέσει, όπως ροκφόρ, γκοργκοντζόλα αλλά και το δικό μας μακεδονικό μπλε τυρί. Το κλασικό σπανακόρυζο παίρνει άλλη διάσταση!
Υλικά
- 600 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 μάτσο μυρώνια, χοντροκομμένα
- 1 μάτσο καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 160 γρ. μπλε τυρί της αρεσκείας μας
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σπανακόρυζο με μπλε τυρί, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 5-6 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και 300 ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε απαλά.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και αλατοπίπερο.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Ρίχνουμε τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και το μπλε τυρί.
- Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε το σπανακόρυζο με μπλε τυρί.