Το εθνικό μας τυρί λιώνει σε μια σύβραση λευκού κρασιού και κρέμας και συνοδεύει ιδανικά τις ψητές σουπιές.
Υλικά
- 4 σουπιές περίπου
- 250 γρ. η καθεμία, καθαρισμένες
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέστο ρίγανης
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκια ρίγανη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 80 γρ. αμυγδαλόψιχα (αλεσμένη στο μούλτι, να γίνει πούδρα)
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι κόκκινο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 80 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα φέτας
- 150 γρ. φέτα μαλακή, χοντροθρυμματισμένη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 40 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 μικρό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
- 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σουπιά ψητή με κρέμα φέτας και πέστο ρίγανης, ξεκινάμε με το πέστο.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τη ρίγανη, το σκόρδο, το αμύγδαλο, το λάδι και αλατοπίπερο για 3 - 4 λεπτά, ώστε να προκύψει ένα λείο πέστο. Ρίχνουμε το ξίδι και ανακατεύουμε.
Σουπιές
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
- Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε τις σουπιές. Τις βάζουμε σε μικρό ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσουν.
Σάλτσα φέτας
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και 3 κουτ. σούπας νερό και αχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 4 - 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε την κρέμα, βράζουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τη φέτα, το πιπέρι και το ξίδι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει ελαφρώς και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν θέλουμε, χτυπάμε λίγο την κρέμα στο μούλτι.
- Σερβίρουμε τις σουπιές με τις δύο σάλτσες, είτε κατευθείαν στα πιάτα είτε σε μπολ για να βάλει ο καθένας όση θέλει.