Το παντζάρι και τα δαμάσκηνα με τη γλύκα τους συνδυάζονται με τη σπιρτάδα των εσπεριδοειδών: χυμός πορτοκαλιού, ξύσμα λεμονιού, τσάι περγαμόντου. Μια ξεχωριστή, αρωματική σούπα!
Υλικά
- 500 γρ. παντζάρια, ακαθάριστα
- 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- 1 λίτρο βραστό νερό αρωματισμένο για 7 λεπτά με τσάι περγαμόντο (έτοιμο, σε φακελάκι ή χύμα - είναι το τσάι Earl Grey)
- 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένα
- χυμός από 2 πορτοκάλια
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού (ή όσο θέλουμε)
- 2 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι
- 60 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σούπα με παντζάρια, ξερά δαμάσκηνα και άρωμα περγαμόντου, ξεκινάμε τυλίγοντας τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο (όλα μαζί ή ένα ένα) και τα ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα (βγαίνει εύκολα) και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι, για 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το τσάι και, όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον πολυκόφτη για 2 λεπτά, ρίχνοντας μαζί τα δαμάσκηνα, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και το βαλσαμικό ξίδι.
- Στο τέλος ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά την κρέμα γάλακτος.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε για να προσαρμόσουμε, αν θέλουμε, το ξίδι ή τον χυμό λεμονιού.
Γαρνιτούρες
- Φυστίκια Αιγίνης γλυκά και αλμυρά, σκέτα ή σε συνδυασμό με φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.