Μια βελούδινη σούπα με άγρια μανιτάρια, πλούσια και αρωματική, ιδανική για τις κρύες μέρες. Τα μανιτάρια δίνουν βαθιά γεύση και νσστιμιά σε αυτό το θρεπτικό και χορταστικό πιάτο.
Υλικά
- 30 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια*
- 500 γρ. φρέσκα άγρια μανιτάρια (πορτσίνι, chanterelles, shitake ή όποια άλλα άγρια μανιτάρια βρείτε)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1700 ml ζωμός κότας
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Μυστικά
Φρέσκα άγρια μανιτάρια θα βρείτε σε καλά μανάβικα.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την σούπα με άγρια μανιτάρια πλένετε καλά όλα τα μανιτάρια για να απομακρύνετε χώματα και λάσπες, τα αφήνετε να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα σκουπίζετε πολύ καλά (ορισμένοι προμηθευτές τα διαθέτουν ήδη καθαρισμένα και πλυμένα).
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρετε όλα τα μανιτάρια για 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το κρασί, τον ζωμό, τη δάφνη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέ- ρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα, ξαφρίζοντας διαρκώς στο πρώτο 10λεπτο από τη στιγμή που θα πάρει βράση το μείγμα.
- Πετάτε το θυμάρι και τη δάφνη και περνάτε σταδιακά τη σούπα από το μπλέντερ, σε υψηλή ταχύτητα, για 2 λεπτά.
- Στα τελευταία 20 δευτερόλεπτα προσθέτετε το γιαούρτι.
- Περνάτε τη σούπα από πολύ λεπτή σήτα για να αποκτήσει βελούδινη υφή και σερβίρετε.