Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠάτε λίγο πίσω στις δεκαετίες ’70 και ’80. Θυμάστε πάρτι ή μπουφέ χωρίς σουφλέ; Όχι βέβαια. Φυσικά, δεν μιλάμε για το κλασικό, γαλλικό, φουσκωτό σουφλέ, αλλά για το σουφλέ το ελληνικό, του φούρνου, με μικρού μεγέθους ζυμαρικά, ανακατεμένα με τυριά που λιώνουν, κρέμα γάλακτος, ζαμπονάκι ζβαν και άλλες αμαρτωλές λιχουδιές που συμπλήρωναν τη συνταγή. Το όλον ψήνεται σε πυρέξ και σερβίρεται στα πιάτα με μεγάλο κουτάλι, όσο στην τηλεόραση παίζουν οι Σκληροί του Μαϊάμι, η παλιά σειρά, η ορθόδοξη.
Βασίλης Καλλίδης
Υλικά
1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά φιογκάκια ή βίδες ή άλλο μικρόσχημο
1 κονσέρβα λάντσιον μιτ τύπου zwan, σε μικρά καρέ
4-5 φέτες χοιρινό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί γκούντα
2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ρεγκάτο
1 φλιτζ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
4 αυγά
1 κουτ. σούπας βούτυρο, για το άλειμμα του σκεύους
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το σουφλέ σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά για 4-5 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Αλείφουμε με το βούτυρο ένα μέτριου μεγέθους βαθύ πυρέξ.
Ρίχνουμε στο σκεύος τα ζυμαρικά, τα αλλαντικά και τα τυριά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και αλατοπίπερο.
Περιχύνουμε αργά το μείγμα του πυρέξ και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να δέσει το υγρό μείγμα και να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό, όχι καυτό.