Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι από τις πιο κλασικές κερκυραϊκές συνταγές το σοφρίτο. Το μοσχαράκι με την πυκνή, νόστιμη σάλτσα μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι ή πατάτες, αλλά και το μυρωδάτο πλιγούρι που βάζει στο πλάι του ο σεφ του πάει πολύ.
Χάρης Νικολούζος
Υλικά
4 φέτες μοσχάρι κόντρα, βάρους 200 γρ. η καθεμία και πάχους 1 εκ.
αλεύρι για το αλεύρωμα
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 ml ξίδι λευκό
140 γρ. πλιγούρι
1/2 πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά καρέ
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
χυμός από 1/2 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κερκυραϊκό σοφρίτο με πλιγούρι, αρχικά αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το μοσχάρι.
Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε το μοσχάρι (σε δόσεις) για 6-7 λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό και το ξίδι και σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
Αφήνουμε για 1 λεπτό να φύγει η αψάδα, ρίχνουμε 600 ml ζεστό νερό.
Μαγειρεύουμε για 40 - 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι και να δέσει η σάλτσα.
Πλιγούρι
Παράλληλα, μουσκεύουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να φουσκώσει καλά.
Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε.
Προσθέτουμε, την πιπεριά, τον δυόσμο, τα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και όσο ελαιόλαδο θέλουμε.