Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή / A. D. Food Studio
Αποθήκευση για αργότεραΚλασικό πιάτο της βρετανικής κουζίνας, η shepherd’s pie δεν έχει ζύμη. Τα υλικά στρώνονται σε ταψί και καλύπτονται απλώς με πουρέ.
Υλικά
1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
600 γρ. μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα καρότα, σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό
3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. σούπας γούστερ σος
3/4 κούπας κόκκινο κρασί
1 κούπα ζωμός κρέατος ή νερό
1 κούπα κατεψυγμένος αρακάς
4 κουτ. σούπας βούτυρο
2/3 κούπας κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3/4 κούπας τυρί τσένταρ ή κασέρι, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Για την «πίτα του βοσκού» , σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες πατάτες, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τις καλύψει, αλατίζουμε και βάζουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα καρότα. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για μισό λεπτό.
Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε κομματιάζοντάς τον παράλληλα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καβουρδιστεί και να αλλάξει χρώμα (περίπου 5 λεπτά).
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και το θυμάρι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το λίπος από το τηγάνι.
Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τη γούστερ σος και το κρασί. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του.
Προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους (περίπου 20 x 30).
Σουρώνουμε τις πατάτες και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, αφού πετάξουμε το νερό.
Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και τις πολτοποιούμε πιέζοντας με το ειδικό εργαλείο (πρες πουρέ).
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τα κρεμμυδάκια και το τυρί. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τον κιμά και τον ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
Με τα δόντια ενός πιρουνιού χαράσσουμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά τουλάχιστον, ώστε να μπορούμε να σερβίρουμε την «πίτα του βοσκού» χωρίς να καταρρεύσει το κάθε κομμάτι.