Απλό, απλούστατο στην παρασκευή του, όμως με ξεχωριστή νοστιμιά το ρολό της Νένας Ισμυρνόγλου. Το συνοδεύουμε με εκλεκτά κοντιμέντα που θα του δώσουν έξτρα πόντους νοστιμιάς.
Υλικά
- 2,5 κιλά σπαλομπριζόλα* ή κόντρα χωρίς το κόκαλο, σε ενιαίο κομμάτι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να ανοίξει το κρέας και να το χτυπήσει καλά, για να πλατύνει και να λεπτύνει)
- 7-8 κλωναράκια φρέσκων αρωματικών - θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο- ή 2 κουτ. σούπας ανάμεικτα ξερά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι θαλασσινό, χοντροτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
* Η σεφ προτείνει για το συγκεκριμένο ψήσιμο να προμηθευτούμε ένα κομμάτι από σιτεμένο ζώο, που έχει ωριμάσει δηλαδή σε συγκεκριμένες συνθήκες. Η ωρίμαση κάνει το κρέας πιο τρυφερό και γευστικό.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ρολό σπαλομπριζόλας με αρωματικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, το τυλίγουμε και το δένουμε σε ρολό με σπάγκο μαγειρικής. Το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και περνάμε τα κλωνάρια κάτω από τον σπάγκο, να καλύψουν το κρέας, ή, αν βάλουμε ξερά, τα πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του ρολού.
- Στερεώνουμε μια σχάρα μέσα σε βαθύ ταψί και βάζουμε το ρολό πάνω στη σχάρα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά για να γίνει το κρέας μέτρια ψημένο. Αν το θέλουμε καλοψημένο, αυξάνουμε το ψήσιμο κατά 20 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε σε ξύλο κοπής για 20 λεπτά, να σταθεί. Βγάζουμε τα κλωνάρια και τον σπάγκο και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Σερβίρουμε με ωμό αγουρέλαιο, αφρίνα, μουστάρδα με κόκκους, καλό λάδι τρούφας, φρέσκια ρόκα και τραγανό ψωμί.