Το μυστικό σε αυτό το χορταστικό φαγάκι είναι η μελωμένη σάλτσα που δημιουργείται από όλα τα υλικά της συνταγής.
Υλικά
400 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς και καλά στραγγισμένα
300 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, σε φέτες
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3-4 κόκκοι μπαχάρι, κοπανισμένοι
1-1 1⁄2 λίτρο νερό
2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι καυτερό
χυμός από 1-2 λεμόνια
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα με λουκάνικο σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μπαχάρι και αλατοπίπερο για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν τα ρεβύθια, ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το κοκκινοπίπερο και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε καλά τα λουκάνικα χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια, ανακατεύουμε απαλά και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα.
Θα πρέπει στο τέλος να έχουμε μια χυλωμένη σάλτσα με τα ρεβίθια.