Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότερα«Οι Σμυρνιές συμμαγειρεύανε τα ρεβύθια με μελιτζάνα, για να είναι πιο χορταστικά, ειδικά στην αυγουστιάτικη νηστεία. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι το ρεβυθόρυζο. Όποτε περίσσευαν ρεβύθια, την επόμενη μέρα έριχναν λίγο ρύζι και είχαν ένα καινούργιο φαγητό. Το ίδιο έκαναν και στις φακές, ρίχνανε λίγο κοφτό μακαρονάκι», μας είπε η Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης.
Θέμις Παπαδοπούλου
Υλικά
- 1/2 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα για 12 ώρες (αλλάζουμε 2 φορές το νερό)
- 250 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
- 1 μεγάλη ντομάτα, σε ροδέλες
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
- 6 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (τα 4 σε ροδέλες + τα 2 τριμμένα)
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβύθια και νερό να τα σκεπάζει. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Σουρώνουμε τα ρεβύθια (κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν για αργότερα), τα ρίχνουμε σε πυρέξ ή σε γάστρα και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το τριμμένο κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και το ελαιόλαδο και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε από το νερό όπου έβρασαν τα ρεβύθια τόσο όσο για να καλυφθούν.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο τις ροδέλες κρεμμυδιού για 4-5 λεπτά, ίσα να αρχίσουν να ροδίζουν. Τις στρώνουμε στην επιφάνεια των ρεβυθιών. Από πάνω βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας (αν χρησιμοποιήσουμε) και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν τα ρεβύθια.
- Αφήνουμε τα ρεβύθια να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.