Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΓια κυρίως ή για μεζέ μπορούμε να σερβίρουμε αυτό το μερακλίδικο πιάτο με ρεβύθια και ρέγκα στον φούρνο.
Υλικά
- 500 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό με 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 2 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, καλά στραγγισμένη και κομμένη σε μέτριες ροδέλες
- 2 φιλέτα ρέγκα καπνιστή, κομμένη σε μέτρια κομμάτια (περίπου 3 - 4 εκ.)
- 1/2 - 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρεβύθια με ρέγκα στο φούρνο, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 4 - 5 εκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και στραγγίζουμε τα ρεβύθια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, την πιπεριά και τον πελτέ, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τα ρεβύθια, το μπούκοβο, την ντομάτα, το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και 100 ml νερό και βράζουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Αδειάζουμε το όλον σε βαθύ ταψί, σκορπίζουμε τη ρέγκα, την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και να ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια.