
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤέσσερα εξαιρετικά κυπριακά κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας συνοδεύουν άψογα τέσσερα φαγητά που υμνούν τις εποχιακές πρώτες ύλες του τόπου μας.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 125 γρ. βούτυρο
- Αλάτι
- 110 γρ. νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για τη γέμιση
- 500 γρ. άγριες λαψάνες (ή ρόκα)
- 125 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 3 αβγά
- 225 γρ. γάλα
- 20 γρ. corn flour
- 75 γρ. ποσυρτή (ή καπνιστό μπέικον)
- 150 γρ. τυρί κρέμα
Συνδυάστε το με
ΨΗΛΑ ΚΛΗΜΑΤΑ Cabernet Sauvignon, από το Οινοποιείο Κυπερούντας
Διαδικασία
Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το βούτυρο και το αλάτι, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1/2 εκ και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. Τρυπάμε με ένα πιρούνι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη και προσθέτουμε ξερά όσπρια, σαν βαρίδια. Μισοψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 περίπου λεπτά. Ετοιμάζουμε στη συνέχεια τη γέμιση: ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και μαραίνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις λαψάνες ή τη ρόκα (ψιλοκομμένα) και λίγο αλάτι και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Χτυπάμε καλά τα αβγά με το γάλα και το τυρί κρέμα. Απλώνουμε τα χόρτα στη βάση του quiche και σκορπάμε πάνω την ποσυρτή, κομμένη σε κομματάκια. Συμπληρώνουμε με το μείγμα των αβγών και λίγο πιπέρι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα.