Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1 μεγάλο λαβράκι (1 κιλό), ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο ψάρι
50 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. χυμό λεμονιού
15 γρ. φύλλα από φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό
500 γρ. μικρά κολοκυθάκια, καρότα, πράσινη πιπεριά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
150 γρ. μανιτάρια
1 λεμόνι σε φέτες
θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε κεραμικό ή γυάλινο ταψί.
Ετοιμάζουμε στη συνέχεια τη μαρινάτα. Χτυπάμε μαζί σε μπλέντερ το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τα φρέσκα φύλλα δυόσμου-μαϊντανού. Αλείβουμε με αυτήν το ψάρι (και μέσα στην κοιλιά) και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.
Για να το ψήσουμε, καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω το ψάρι. Βάζουμε στη κοιλιά του ψαριού 2 φέτες λεμονιού
και λίγο φρέσκο μαϊντανό.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά, αφού τα πλύνουμε, κόβουμε την πιπεριά, τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε μακρόστενα κομμάτια. Τα βάζουμε
στο σκεύος στο οποίο είχαμε το ψάρι, μαζί με τα μανιτάρια (κομμένα στα τέσσερα αν είναι μεγάλα) και τα φρέσκα κρεμμυδάκια (μοιρασμένα στη μέση). Τινάζουμε, έτσι ώστε να καλυφθούν με όση μαρινάτα έχει μείνει στο ταψί. Τα βάζουμε γύρω από το ψάρι, προσθέτουμε και τις φέτες λεμονιού και αλατίζουμε ελαφρά (και το ψάρι επίσης).
Καλύπτουμε με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα (καλυμμένο, για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο) και σερβίρουμε.